Syn og Motorik - Odense
 

Herredømme over øjnene

ORDBLINDHED: Bedre synsmotorik kan hjælpe ordblinde, siger fynsk optiker

Af Per Storm Madsen

Hvis Emil falder ned, vil der ikke ske ham noget, for bommen er kun en halv snes centimeter over gulvet. Men alligevel virker Emils mor lidt anspændt, da Emil stiger op på bommen og med forsigtige skridt som en linedanser begiver sig fra den ene ende til den anden, i alt tre-fire meter. Emil holder balancen, og nu tager han turen baglæns. Og han dratter først ned, netop som turen er gennemført. - Det er kanon, roser Kim Fogelberg Christoffersen. Nu sætter Emil og Kim sig hen til bordet, og Kim trækker et ark papir frem. Der er tegnet en masse trekanter på papiret. Spidserne vender forskellige steder hen, nogle til venstre, andre til højre, nogle op og andre ned. Nu gennemgår Emil hver enkelt trekant ved at pege på dem. - Venstre, højre.. øh, højre, op, venstre, ned... Og så videre. Og Emil klarer prøven stort set uden fejl. Øvelserne er to ud af en lang række, som skal forbedre ni-årige Emils synsmotorik. Han skal have mere styr på sine øjenbevægelser. Ifølge Kim Fogelberg Christoffersen vil det nemlig gøre Emil til en bedre læser.

Svage muskler

Kim Fogelberg Christoffersen er optiker, og han har specialiseret sig i syn- og læsevanskeligheder. Det er den fynske optikers påstand, at han - helt eller delvis - kan kurere langt de fleste børn, der plages af et læsehandicap. - I langt de fleste tilfælde skyldes problemet, at øjenbevægelserne ikke er automatiseret. Derfor er det blandt andet vigtigt at få Emil til at gå på bommen for at styrke hans balance. Da han kom her første gang, kunne han slet ikke gå på bommen, siger Kim Fogelberg Christoffersen. Men han erkender blankt, at hans teori og hans metode savner videnskabelig dokumentation. Og at hans klinik derfor drives som en aldeles privat forretning. - Hvorfor metoden ikke er anerkendt ved jeg egentlig ikke. Men det er vel noget med videnskabens berøringsangst over for det ukendte. I USA giver man tilskud til behandling af synsmotorik gennem landets sygesikring, siger Kim Fogelberg Christoffersen.

Tilfreds mor

Emils mor, Christa Boysen, er tilfreds med de behandlinger og den træning, som sønnen gennemgår, dels hjemme, dels i klinikken i Allégade i Odense. - Inden Emil begyndte hos Kim kunne han kun læse meget korte ord. Nu kan han læse længere ord. Og tidligere skulle vi igennem læsestykkerne tre eller fire gange. Nu er det nok med én gang. Lektielæsningen glider også lettere, siger Christa Boysen. Emil er knap halvvejs igennem et forløb, som Kim Fogelberg Christoffersen regner med vil omfatte 10-12 behandlinger. En tredje øvelse denne eftermiddag består i, at den liggende Emil får en klap for det ene øje, og han skal nu følge en bold i en snor, der dingler frem og tilbage lige over hans hoved. Det er øjenbevægelserne, der skal styrkes. Samtidig spørger Kim, hvordan det går med hjemmeøvelserne. - Det går skidegodt, siger Emil, og det viser sig, at træningen har givet en sidegevinst ud over det rent boglige. Emil er nemlig blevet bedre til at jonglere med en bold, fortæller han. Og hyggelæsning er han også begyndt på, med Søren & Mette-bøgerne som favorit.

Ingen hokus-pokus

Kim Fogelberg Christoffersen pointerer, at hans metode er renset for enhver form for hokus-pokus. - Jeg bruger samme principper som i børne-ergoterapi. Det her er bare rettet mod øjnene. Men man kommer ikke sovende til forbedringerne. Der skal træning til, og forældrene skal holde ved, siger Kim Fogelberg Christoffersen. Det er Christa Boysen enig i. - Hos os foregår træningen tit i den såkaldte ulvetime, det kan ikke undgås. Så forældrene skal virkelig ville det her, siger Emils mor.